Sünis pólók

sünis pólók áruháza

Törpesün könyv

Webáruházunk

Webáruházunk

 

A nyári hőség nemcsak minket embereket, hanem a kisállatainkat is megviseli. Összefoglaltuk, mit tegyünk, illetve ne tegyünk, hogy törpesünink minél könnyebben átvészelje a nagy meleget.

Milyen veszélyek fenyegetik kedvenceinket a melegben?

A törpesünök általában 23-25 C körüli szobahőmérsékleten érzik jól magukat, hiába afrikai eredetű állatok, a tűző napon, nagy melegben szenvednek, sőt, akár hőgutát is kaphatnak. Megfelelő folyadékpótlás nélkül dehidratálódhatnak, vagyis kiszáradnak. Ha nem jól próbáljuk hűteni őket, akkor pedig huzatot kaphatnak vagy megfázhatnak.

Igyekezzünk hűvös környezetet biztosítani

A forró napokon mindenképp árnyékoljuk a szobát redőnnyel, reluxával, függönnyel! A cica odébb sétál, ha melege van a napon, de a ketrecben lakó kisállatnak erre nincs lehetősége. Nagyon fontos ezért, hogy a ketrecet ne tegyük az ablak mellé, vagy olyan helyre, ahol bármelyik napszakban közvetlenül rátűz a nap! Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor a ketrecet/terráriumot érdemes RÉSZBEN letakarni egy könnyű anyaggal, ami védi a naptól (például egy, akár benedvesített fehér lepedőt tenni a tetejére és hátoldalára) Ha a törpesünit üveges terráriumban tartjuk, figyeljünk oda a megfelelő szellőzésre, mert nagyon könnyen befülledhet. Ezt könnyen ellenőrizhetjük, ha beteszünk egy szobai hőmérőt a terráriumba.

Ha a törpesüni meleg sapkában, bújózsákban szokott aludni, ezt cseréljük le egy szellősebb házikóra vagy vékonyabb rongyocskára.

Semmiképp ne tegyük ki a sünit az erkélyre, teraszra, kertbe a tűző napra levegőzés címén! Lehet, hogy az adott hely reggel még kellemes, de délutánra már odatűz a nap!

Szellőzés – hűtés

Igyekezzünk biztosítani a helyiség szellőzését (pl. bukóra nyitva hagyott ablakkal), de ügyeljünk arra, hogy törpesünink soha ne legyen huzatban.

Ha van légkondicionálónk, érdemes a kisállatot abba a helyiségbe vinni, amit hűteni tudunk, de figyeljünk arra, hogy ne állítsuk túl hidegre, mert a törpesünök érzékenyek a nagy hőingadozásra és a klíma ne közvetlenül a ketrecre, terrára fújjon.

Hűthetjük a levegőt ventillátorral is. Ha bekapcsoljuk, állítsuk forgóra és semmiképp se egyenesen kedvencünkre fújjon, mert megfázhat!

Ne irányítsuk a ventillátort, klímát közvetlenül az állatra!

Praktikák a ketrecben

Helyezhetünk a süni ketrecébe egy csempelapot vagy üveglapot, innen kotorjuk félre a forgácsot, a hűvös csempére ráfekve tudja hűteni a hasát. Ezt nagyon szeretik a törpesünik. Megfigyelhető, hogy sok törpesün a nagy melegben a macskaalomban fekszik "kiterülve", így hűti a hasát.

A ketrec tetejére teríthetünk egy nedves törölközőt, erre, vagy a ketrec mellé helyezhetünk behűtött jégakkut vagy fagyasztott vízzel teli palackot, ami csökkenti a hőmérsékletet a ketrec környékén. Ne tegyünk jéghideg dolgokat magába a ketrecbe!

Folyadékpótlás

Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen elegendő friss víz a törpesün előtt. A legjobb, ha nem tálban adjuk, hanem golyós vagy csapos itatóban, mert a tálkát feldönthetik, telehordhatják forgáccsal, beleáztathatják a WC-papír gurigát és így víz nélkül maradhatnak. Nagy melegben a víz gyorsabban is párolog. A vizet rendszeresen cseréljük, ne csak utántöltsük, hogy friss legyen, ne állott.

Etetés

Legyünk körültekintőek a kiegészítő eleségek adásánál!

Ha törpesüninknek húst, halat, tojást, konzervet, egyéb romlandó eledelt adunk, akkor nagyon figyeljünk arra, hogy ne maradjon a táljában hosszabb ideig, mert a melegben nagyon könnyen megromlik, sőt a húst a legyek is beköphetik. 

Ha sünink szereti, adhatunk ilyenkor több lédús gyümölcsöt, zöldséget is: például dinnyét, uborkát, barackot. A görögdinnyét még azok a törpesünök is szeretni szokták, akik egyébként nem lelkesednek a gyümölcsökért. Érdemes kipróbálni.

A megmaradt kiegészítő eleséget minden kisállat ketrecéből szedjük ki, mert a melegben hamar bebüdösödnek, rothadásnak indulnak. Csak a száraztápot, szárított halat, szárított lisztkukacot hagyjuk ott a törpesün előtt.

Az otthon tárolt lisztkukacot érdemes nyáron a hűtőben tartani (zárt, de kilyukasztgatott tetejű dobozban), így tovább eláll, és lassabban bábozódik be.

Higiénia

A ketreceket, terráriumokat nyáron gyakrabban tisztítsuk, mert a baktériumok igen gyorsan elszaporodhatnak. A kakit-pisit, ételmaradékokat sűrűn szedjük ki, mert a melegben a szagok is sokkal erősebbek, ami nemcsak nekünk zavaró, hanem az érzékeny szaglású süninek is. Gyakrabban végezzünk nagytakarítást, cseréljük az almot, mindent mossunk, fertőtlenítsünk le.

Ha szükséges, süninket langyos vízben fürdessük meg, ezzel megtisztíthatjuk a bundáját, tüskéit és hűthetjük is egyben. Fürdetés után töröljük szárazra. Soha ne tegyük a törpesünt hűtés címén hideg vízbe!

A törpesüni a szabadban

Ha van kertünk, felmerülhet, hogy szép időben kivigyük a sünit a szabadba. Érdemesebb estefelé kivinni őt, amikor már amúgy is ébredezik (hiszen éjszakai állat) és amikor már nincs olyan meleg. Figyeljük me

g, hogy jól érz

i-e magát, tetszik-e neki a kint tartózkodás. Ha nem, akkor ne erőltessük.

A következőkre kell ügyelnünk:

•     Megfelelő hőmérséklet: 22-28 fokos hőmérséklet felel meg a süni számára a kinti tartózkodáshoz. Ha ennél hidegebb van, könnyen megfázhat, ha melegebb, akkor hőgutát kaphat. Ha mezítláb nem fázik a lábunk a fűben, akkor már elég meleg a talaj, hogy kivigyük őt.

•     Napfény: a sünit félárnyékos-árnyékos helyre vigyük ki, semmiképp sem szabad a tűző napon hagyni! Éppen ezért nem tehető ki például nyáron állandóra a teraszra sem, hiszen nappal rátűzhet a nap, éjj

el pedig jelentősen lecsökkenhet a hőmérséklet.

•     Vegyszerek: csak olyan helyre vigyük ki a sünit, ahol nem veszélyezteti őt gyomirtó, növényvédőszer, műtrágya, csigairtó, hangyairtószer, stb.

•     Más állatok: ügyeljünk rá, hogy más háziállat ne tehessen kárt a fűben sétáló süniben, például, ha van kutyánk, zárjuk el.

•     Biztonság: Ha a süni szabadon bóklászhat a kertben, akkor mindig tartsuk őt szem előtt, mert ha eltűnik, baja eshet, és nem biztos, hogy megtaláljuk. Jó ötlet lehet a nyulak számára árusított kültéri karám, vagy a ketrec rácsos részének az árnyékos kertbe való kihelyezése.

​  •    Élősködők: ha a sünit kivisszük a szabadba, illetve más állattal is érintkezhet, fokozottabban ki van téve az esetleges élősködőknek. Ne felejtkezzünk el rendszeresen megelőzésképp parazitaelleni spot-on cseppeket (pl. Stronghold, Advocat) használni.

Hétvége - nyaralás

Ha hétvégére egyedül kell hagynunk kedvencünket, hagyjunk neki elegendő mennyiségű nem romlandó eledelt (száraztápot, szárított halat, szárított lisztkukacot) és vizet itatóban. Ha szükséges, az itatót cseréljük nagyobbra! Több itató típusnál (pl. Trixie vagy Savic Biba) az eredeti palackot ki tudjuk cserélni bármilyen félliteres üdítős palackra, így nyugodtak lehetünk, hogy a süninek biztosan lesz elegendő vize. 

Így biztos nem marad víz nélkül a süni!

Ha hosszabb időre utazunk el, kérjünk meg valakit, hogy gondoskodjon a süninkről, és alaposan magyarázzuk el neki a teendőket! Vagy hozd el sünidet budapesti panziónkba, ahol szakszerűen gondoskodunk róla. http://www.torpesun.eu/torpesun_panzio

 

Utazás a sünivel

Ha törpesünivel együtt utazunk, mindig jól szellőző kisállatszállítóban vigyük, soha ne zárt dobozban, vagy zörgő-csattogó kertecben. Ha dobozba tesszük, akkor mindenképp legyen megoldva a szellőzése. A törpesünit az utastérben szállítsuk, ne a csomagtartóban! Általában átalusszák az utat. Szükség esetén álljunk meg útközben, levegőztessük, itassuk meg a kisállatot. Soha ne hagyjuk bezárva az autóba!

Ha baj van

Ha nem figyelünk oda a fentiekre, kedvencünk a kánikulában akár hőgutát is kaphat és elpusztulhat. Ha a kisállat a ketrecben oldalára fekve zihál, liheg vagy nincs eszméleténél, lehet, hogy hőgutát kapott. Ilyenkor sürgősen szüntessük meg a kiváltó okot, vigyük hűvösebb helyre, próbáljuk itatni, esetleg csavarjuk megnedvesített törölközőbe és mielőbb vigyük állatorvoshoz!