Sünis pólók

sünis pólók áruháza

Törpesün könyv

Webáruházunk

Webáruházunk

 

A sünök természetes környezetükben rovarokat: lárvákat, petéket, kifejlett rovarokat, madarak tojásait, fiókáit, kisebb emlősöket fogyasztanak. A házikedvencként tartott törpesün esetében fontos, hogy a táplálékuk magas fehérje-, alacsony zsírtartalmú és változatos legyen, minél jobban utánozva a természetes táplálkozást.

Az etetésről készült videónkat megnézheted itt: Törpesün etetése

 

A törpesün táplálásának alapja a szuperprémium minőségű macska (vagy kistestű kutya) száraztáp és az élőeleség. Ezt kiegészíthetjük, változatosabbá tehetjük a lentiekkel.

Törpesün falatozik

  

 

 

Az eleséget tegyük nehéz tálkába, nehogy a sünik kiborítsák!

Az alábbiakban átfogó képet adunk arról, mi mindennel táplálhatjuk a süniket. Nincsenek kőbe vésett szabályok, mindenki meg fogja látni, mi az, ami számára, illetve a sünije számára a legmegfelelőbb.

 

 

 

Száraztápok

Főeleségként kapjon a törpesün kis szemcseméretű, szuperprémium száraz macska- vagy kutyatápot. Ezt egészítsük ki, tegyük változatossá a lenti listában található eleségekkel. Kóstoltassunk meg többféle eledelt a süninkkel, rá fogunk ugyanis jönni, hogy minden süninek más az ízlése, amit az egyikük imád, arra a másik rá sem néz. Sőt, idővel is változhat a törpesün ízlése, így kísérletezzünk bátran!

Ha a süni nem túlsúlyos, akkor a száraztáp állandóan ott lehet előtte a tálkában. Hízásra hajlamos süniknek Light tápot válasszunk, és esténként adagoljuk ki a napi adagját (1-2 evőkanál).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott száraztáp márkák például: Royal Canin, Hill's, Happy Cat, Eukanuba, Josera Minette, Iams, Applaws, Belcando, Acana, Orijen. Igaz, hogy ezek drágábbak, de a sünik nagyon "keveset fogyasztanak", nem érdemes ezen spórolni.

A kiegészítő eleséget este érdemes a törpesün számára odaadni, egy sünire nagyjából 2 teáskanálnyi mennyiséget számolva. A maradékot reggel vegyük ki a ketrecből és dobjuk ki.

A süninek mindig legyen elegendő friss vize lehetőleg önitatóban, esetleg nehéz tálkában. Ajánlott a 250-300 ml-es méret, ez akár egy hét végére is elegendő mennyiség.

Ha Vitakraft vagy Panzi Süntápot is szeretnél adni a sünidnek, csak nasinak add, NE főeleségként! 

Konzerv, alutasakos, tálcás eledelek
Konzerv eledelek esetén is mindenképpen figyeljünk oda

a minőségre, a hústartalomra, fehérje-zsír megoszlásra,

 illetve arra, hogy minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon

az eledel. A halas, lazacos, csirkés változatokat általában

szeretni szokták a sünik. Az alábbi termékek 60-70% hústartalmúak,

adalékanyagmentesek:

Élő eleség
Az élő eleség nagyon fontos a törpesün számára, ne hagyjuk ki az étrendjükből, csak azért, mert viszolygunk például a kukacoktól.  Adhatunk lisztkukacot, gyászbogárlárvát, szopós egeret, tücsköt. Az élő eleséget kisállat-boltban vegyük, mert a természetben fogott állatok esetleg fertőzést, betegséget okozhatnak.

 

 

A kézből etetés jó módszer arra, hogy a sünivel barátkozzunk.

A mesékben almával a hátán látható sündiszóval ellentétben a törpesünök nincsenek oda a gyümölcsökért és zöldségekért. A vitaminok miatt azonban érdemes időnként kis mennyiségben, reszelve vagy apróra vágva belekeverni az eledelükbe, így szívesebben megeszik. Itt is az a szabály érvényesülhogy próbálkozzunk, és látni fogjuk mi az, amit a mi sünink szeret.

 

Bébiételek
Gyümölcs és zöldség etetését nagyszerűen megoldhatjuk üveges bébiételekkel is. Ezek nem tartalmaznak adalékanyagokat és jó minőségűek. 

Házikoszt: hús, hal, tojás, máj 

Nagyon szeretik a nyers vagy főtt darált csirkenyakat. A darált pulyka vagy marhahúst, főtt májat is sok törpesün szívesen megeszi. Szeretik a szálkamentes halat vagy az apró fagyasztott csalihalat és a tojást, nyersen és főzve is.

Ne gondoljuk, persze, hogy nagy faxnit kell ebből csinálni, és a süni miatt külön vásárolni, főzőcskézni! Nálunk, ha éppen halat eszünk, akkor abból teszek nekik külön, miszlikre vágom és lefagyasztom kicsi adagokban; ha épp húsleves van, abból halászok ki pár karika répát; ha csirkemellet készítek, akkor a leeső kis”cuflikat” kapják meg a sünik. Fűszeres maradékokat azonban ne adjunk nekik!

 

 

Sün menü

Tej és tejtermék

 A törpesünök laktóz-érzékenyek, tehát tejet nem szabad nekik adni!

   

Vitaminok

A változatos, jó minőségű eleséggel jórészt biztosítjuk a sünik vitaminellátását, de egészségük érdekében, vemhességkor/szoptatáskor igény szerint adhatók plusz vitaminok is, kúraszerűen, vagy heti egy-két alkalommal. Például Jolovit, Immunovet készítmények. Ezeket főként állatpatikában szerezhetjük be.