Törpesün könyv

Webáruházunk

Webáruházunk

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Kedves Látogató!
A lentiekben látható kérdésekre kattintva jelenik meg az adott válaszunk. Amennyiben ezen a lapon nem találja meg válaszát, kérem, írjon nekünk az itt szóra kattintása után.

A törpesünik kb. 23- 24 fokon érzik jól magukat. Sok helyen olvasni az interneten, hogy legyen legalább 18 C fok. Az NAGYON KEVÉS! A hibernálódást megfelelő állandó hőmérséklettel és a süni napi többszöri ellenőrzéséve igyekezzünk megakadályozni! Ha túl későn vesszük észre, az állat el is pusztulhat.

Hibernálódási kísérlet jelei:

  • Nem fogy az eledel
  • Túl nagy rend van a ketrecben, nincs kaki az alomtálcában, nem volt használva a kerék.
  • A süni érintésre nem reagál, nem puffog
  • A lábai és a hasa hideg
  • Nem tudjuk felébreszteni
  • Ha mégis, akkor laposakat pislog, alig tud megállni a lábán, remegve jár.

Teendő:

Lassan, fokozatosan fel kell melegíteni. Takaróba bugyolálni és az öledbe tenni, infralámpa alá tenni, dobozban a radiátorhoz, kályha közelébe, a lényeg, hogy melegben legyen. Ha valamennyire magához tért, akkor piszkáld, fogdosd, ösztökéld járásra, ne hagyd visszaaludni. Ha már úgy látod, hogy minden rendben van, visszateheted őt a helyére, DE ne adj neki enni! A látszat ellenére az anyagcsere még nem feltétlenül állt helyre, és ebből probléma lehet. Rendszeresen, akár óránként ébreszd fel és a következő napokban fokozottan ügyelj rá, mert sok süni visszaesik.

A részletekről, fűtési lehetőségekről olvasd el a cikkemet: Törpesünök védelme a hidegben.

Sehogy. Szinte minden süni belepisil-belekakil a kerékbe. A mozgástól beindul az anyagcseréje (éppúgy, mint a kutyának, mikor elviszed megfuttatni). Az azért nem várható el tőle, hogy a futás hevében leszálljon a kerekéről, elmenjen vécére és vissza, mégiscsak egy sünről van szó. Mit tehetsz? Szorgosan tisztítod a kereket. A kerék alá mindenképp érdemes almot tenni, akkor is, ha például plédet használsz a ketrecben forgács helyett, hogy a futókorongból/futókerékből kifolyó-kihulló végterméket felfogja. Különben igen gyorsan büdös lesz. Ne vegyél fa kereket, mert a fa beszívja a vizeletet, és a szagot többé nem szeded ki belőle.

Amikor a süni hozzád kerül, figyelj arra, hogy mindig szedd össze a kakit és a pisis forgácsot a ketrecből és tedd az alomtálcába. Ott legyen neki a szagminta, máshol ne. Ha kiveszed a törpesünit a helyéről, készítsd a kezed ügyébe az alomtálcát, hogy ha kakilni kezd, egyből be tudd őt tenni az alomba. Ha rendszeresen a ketrec egyik sarkába végzi a dolgát, tedd oda az alomtálcát. A „WC” legyen elég nagy, különben mellé fog pottyantani, és lehetőleg rögzített, mert szeretnek mögé is járni.

Ne felejtsd el, hogy – mint mindenben – a törpesünök ebben is nagyon különbözőek. Némelyikük csak és kizárólag az alomba végzi a dolgát, van, amelyik viszont bárhová, ahova eszébe jut, akármit teszel. A többségre igaz, hogy jórészt alomtálcára jár, de nem mindig, és a futókerékbe szinte mindegyik belekakil.

Igen, ezt igyekezz megakadályozni! Kis korban, és amíg még nincs futókereke, sok törpesüni mászik a ketrec rácsaira. Önmagában attól, hogy lehuppan 30 cm magasságból, nem lesz baja, a tüske jól tompítja az esést. Viszont sajnos az évek alatt jó pár balesetről hallottam, amikor a süninek a sarokban beszorult a lába és amputálni kellett, a süni feje beszorult a rácsok közé és megfulladt, vagy kiszökött a rácsok között és a szekrényről leesve vagy a radiátor mögé szorulva pusztult el. Igen, 6-8 hetes korban még sok sünbaba kifér a rácsok között! Tehát: átmenetileg zárd le a ketrec alsó rácsait belülről kb. 15 cm magasságig kartonnal, széles ragasztószalaggal, fóliával, plexivel, bármivel. A lényeg, hogy ne tudjon felmászni. Nagyobb korában, ha már a futókeréken ki tudja élni a mozgásigényét, nem fog felmászni.

Ha minden mást (pl. kukacot, bébiételt, alutasakos eledelt) megeszik a sün, csak a szárazat nem, annak a legtöbbször mozgó/begyulladt fog, foghiány vagy szájüregi gyulladás, daganat az oka. Nekem van olyan sünim, akinek 2,5 évesen már egy foga sincs!

Teendő: vidd el törpesünhöz értő állatorvoshoz! Ő bódításban megvizsgálja a sünit, ha kell, kezeli a fogat vagy a gyulladást. (Te is meg tudod nézni a fogait, ha ráharaptatod a sünit egy lapos fapálcára vagy kiskanál nyelére, majd azt picit elfordítod.) Adj a törpesüninek lágy eledelt, amit könnyen el tud fogyasztani. A száraztápot áztasd meleg vízbe, amíg teljesen felpuhul, így még a fogatlan süni is meg tudja enni. Minden este készítsd frissen!

Elég sok sünivel ez a helyzet, sokan válogatósak. Először is figyelj arra, hogy a száraztáp szuperprémium minőségű legyen (lásd másik kérdés a márkákról), hiszen szinte minden tápanyagot, vitamint ebből kell a süninek fedeznie. Keverd vagy váltogasd a tápokat, ne csak egyféle összetételt egyen egész életében! Az élőeleség is legyen minél változatosabb, nem csak lisztkukac! Próbáld ki ezeket is: gyászbogárlárva, tücsök, szöcske, csótány, viaszmolylárva, napos egér.

A zöldségből-gyümölcsből származó vitaminbevitelhez alkalmazd a „gut-loading” módszert.

Érdemes újra és újra próbálkozni az egyéb eledelekkel is. Ha a főtt tojást nem ette meg, próbáld ki a rántottát. Ha a szárított halat nem kérte, próbáld meg a fagyasztottat. Ha a zöldséges bébipapi nem jött be, próbáld ki a sütőtököst, banánost.

Sokszor tapasztalom, hogy a panziózni hozzánk hozott süni gazdija azt mondja a sünijéről, hogy semmit nem eszik meg, ám amikor különböző finomságokkal megkínálom, szívesen megeszi.

Kölyök, növendék, vemhes, szoptató vagy sovány törpesünnek a kölyöktápot ajánlom, hiszen ilyenkor nagyon megemelkedik a süni táplálékigénye. A táp folyamatosan ott lehet a tálkájában.

Normál testalkatú felnőtt süninek a felnőtt táp való.

Ha azonban a sünid hízásra hajlamos, keveset mozog vagy túlsúlyos, akkor mindenképp érdemes esténként kiadagolni a napi adagját, (1-2 evőkanál) mert sokkal könnyebb megakadályozni az elhízást, mint a már dundi sünit lefogyasztani. Ez esetben válassz alacsonyabb (maximum 10%) zsírtartalmú tápot! Például light, beltéri vagy ivartalanított macskáknak valót.

Nagyon fontos, hogy a törpesünnek szuperprémium minőségű tápot válassz! NEM Whiskas, Pedigree, Kitekat, Friskies, Darling, Tesco Gazdaságos meg hasonlók! A tápnál fontos, hogy minél jobban hasonlítson a süni természetbeni táplálékára, éppen ezért nem kukoricára, gabonára, szójára meg ízfokózókra van szüksége. Természetesen a prémium tápok drágábbak, de egyrészt egy süni nagyon keveset eszik, tehát ennyit igazán rá lehet szánni, másrészt az értékesebb tápok sokkal jobban hasznosulnak a szervezetben. A gyengébb tápoktól a törpesün sokkal többet és büdösebbet kakil!

Ajánlott márkák például: Acana, Royal Canin, Orijen, Happy Cat, Hill’s, Taste of the Wild, Applaws, Schesir, Eukanuba, Iams, Nutragold, Josera, Optima, Animonda.

Ezeket a tápokat ne a szupermarketben, hanem állateledel boltban és webshopokban keresd. Vegyél kis kiszerelést és próbáld ki, melyik ízlik a sünidnek. Tápváltáskor az új tápot fokozatosan vezesd be. Mindenképpen érdemes több fajtát kipróbálni, hiszen senki sem akarná egész életében ugyanazt az egyféle ételt enni, akkor sem, ha ízlik neki.

Ez a törpesün tenyésztők és süngazdik körében a legvitatottabb kérdés! Vannak, akik csak a macskatápra esküsznek, vannak, akik csak a kutyatápra (főleg a kutyások). Van, aki szerint csak X márka jó, más szerint bármi, csak X nem. Van, aki szerint nem jó a kölyöktáp, más szerint a Light táp nem jó.

Mindkettő jó, ezt te döntöd el. A süntartók túlnyomó többsége egyébként macskatáppal etet (én is). Ami fontos, hogy szuperprémium minőség legyen és a sünid korának, alkatának megfelelő. Kutyatáp esetén apró szemű, kistestű kutyának való tápot adj.

A törpesün nagyon ritkán harap, neki a tüskéje a fegyvere. A legtöbbször arról van szó, hogy meg akarja kóstolni az ujjadat/kezedet. Ennek oka lehet, hogy ételszagot, erős illatot, krémet, parfümöt, stb. érez a kezeden és meg akarja kóstolni. Ha pl. a süni nyalogatja az ujjadat, szinte biztos, hogy utána meg is kóstolja. Ha minden ilyen tényezőt kiküszöböltél, de a sün mégis harap (pl. stresszes, mentett vagy kereskedésből származó törpesüni), akkor ne tedd az ujjadat a szája közelébe. Ha harapáson éred, erősen fújj az orrára vagy koppints rá az ujjaddal.

Erről részletesen írtam a blogban, itt tudod elolvasni: Törpesün szelídítése. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a sünök alapvetően óvatos, félénk állatok, az összegömbölyödés a védekező mechanizmusuk, ha veszélyt éreznek. A természetben az összegömbölyödés, puffogás védi meg őket a ragadozóktól, ez biztosítja számukra a túlélést. Tehát teljesen normális az, ha egy álmából felébresztett törpesün összegömbölyödéssel és puffogással reagál, ha megfogják. Rendszeres foglalkozással, türelemmel tudod elérni, hogy megismerjen téged, megbízzon benned, és tudja, hogy nem jelentesz fenyegetést a számára. Mindemellett egyáltalán nem mindegyik süni van szívesen kézben, némelyikük szívesebben van mondjuk az öledben.

Igen. A sünök amúgy is sokat alszanak, de a pici sünbabák még inkább (éppúgy, mint a csecsemők). Ne csodálkozz, ha eleinte csak pár órára kel fel az éjszaka közepén. Télen egyébként passzívabbak a törpesünök, mint egyéb évszakokban. Esténként nyugodtan keltsd fel, és foglalkozz vele. Van olyan törpesün is, aki addig nem jön elő, amíg el nem csendesedik a ház, vagy le nem kapcsolják az erős világítást.

Igen, ez a ketrec egyik hátránya. A kicsi törpesünök imádnak felmászni a rácson. Attól, hogy kb. 30 cm magasból lehuppan, nem lesz baja, mert a tüske jól tompítja az esést. Viszont több esetben előfordult már hogy a törpesün feje vagy lába beszorult a rácsok közé, és szomorú vége lett. Hasonlóképp a 6-8 hetes kis törpesünik, bármilyen hihetetlen, KIFÉRNEK A RÁCSOK KÖZÖTT, és ebből is csúnya baleset lehet, ha például a magasból leesik a süni. Leszoktatni nem tudod, megakadályozni viszont igen. Átmenetileg takard le belülről az alsó rácsokat kb. 15 cm magasságig, hogy a süni a kis lábával ne tudjon a rácsba belekapaszkodni. Erre használhatsz pl. kartont, fóliát, viaszosvásznat, széles ragasztószalagot, plexit.

Mindkettő jó, mindegyiknek mások az előnyei és hátrányai. Fontos, hogy nagy méretű legyen, kb. 100 x 50 cm-s. Az összehasonlításról itt olvashatsz bővebben. Magyarországon a törpesün tartók többsége ketrecben tartja a sünijét.

Ha egy sünit szeretnél tartani, akkor TELJESEN MINDEGY, hogy hímet vagy nőstényt választasz. Nincs köztük különbség. Az egyes törpesünök között jelentős különbségek vannak: Pl. méretben, vannak kisebbek és nagyobbak, nyurgábbak és dundibbak. Az egyes sünök természetben is különböznek, vannak szelídebbek és puffogósabbak, nyugisabbak és mozgékonyabbak. De ez nem attól függ, hogy fiú vagy lány. A törpesün magányos állat, nem igényel társat, de ha te kettőt szeretnél együtt tartani, akkor az két nőstény legyen, mert a hímek összeverekedhetnek, sérülést okozva egymásnak.

Igen, a nappalt átalussza, alkonyatkor, estefelé kezd aktív lenni, és éjjel van elemében. Ennek előnye, hogy nappal, amíg a gazdi dolgozik, iskolában van, lelkifurdalás nélkül magára hagyhatja a törpesünit, ő úgyis az igazak álmát alussza. Hátránya: a sünit úgy kell elhelyezni, hogy ne közvetlenül az alvóhelyünknél legyen, mert zavarhatja éjszakai nyugalmunkat. Vannak olyan törpesünik is, akik ezt annyira komolyan veszik, hogy addig elő sem bújnak, míg le nem kapcsolod a villanyt. Ilyenkor érdemes a törpesünödet a lakásnak egy csendes, nyugodt pontján elhelyezni, este pedig egy kislámpa, holdfénylámpa vagy a TV fényénél tudod tanulmányozni a sünidet.

Nem tilos persze a sünit nappal felkelteni, de estefelé kevésbé veszi zokon. Nappali életmódra átszoktatni nem lehet.

Mi, a Tüskeböki tenyészetben itatókat használunk, és ezt javasoljuk a gazdiknak is. A vizes tálkát folyton telehordják forgáccsal, belekaparják a macskaalmot, beleáztatják a WC-papír gurigát/rongyit/plüssállatot, felborítják vagy nemes egyszerűséggel belekakilnak. Innentől kezdve a törpesünnek nincs tiszta vize. Tehát az önitató mindenképp jobb választás, különösen, ha mondjuk szeretnél egy hétvégére elmenni otthonról.

Tapasztalatunk szerint minden süni meg tudja tanulni a használatát. Fontos, hogy olyan magasságba helyezd, hogy felemelt fejjel pont elérje, tehát se túl magasan, se kényelmetlenül alacsonyan ne legyen az itató csőre. Többször mutasd meg a süninek az itató használatát, kezeddel pöcögtetve az itatóban a golyót, illetve úgy, hogy a leszerelt itatót a süni orrához nyomod. A golyós itató flakonját finoman megnyomva kijön belőle egy-egy vízcsepp, ez felkelti a süni érdeklődését, és nyalogatni kezdi. FONTOS: ha tálkát is hagysz bent neki vízzel, NEM FOG az itatóból inni, mert nincs semmi motivációja, hogy megkeresse, honnan jön még víz.

Mivel a sünök a természetben magányos állatok és csak a párzási időszakban keresik egymás társaságát, egyedül tartva is nagyon jól elvannak. Nincs szükségük társra, mint például a tengerimalacoknak vagy a deguknak.

 

Ha azonban több sünit szeretnénk egy ketrecben tartani, mindenképp két nőstényt válasszunk, ők az esetek többségében jól megférnek egymással. 

 

Hím-nőstény párost nem szabad állandóan egy ketrecben tartani, mert:

- a túl fiatal kori vemhesülés a nőstény életét veszélyeztetheti

- a hím az örökös próbálkozással nagyon lestrapálja a nőstényt

- a hím felfalhatja az újszülött sünbabákat

Hímet és nőstényt csak akkor tehetünk egy ketrecbe, ha utódokat szeretnénk, akkor is csak körülbelül két hetes időszakra.

 

Két hímet semmiképp se tartsunk együtt, mert komoly verekedés, dominanciaharc alakulhat ki közöttük, ami sérülésekhez vezethet. Nem érdemes kockáztatni.