Sünis pólók

sünis pólók áruháza

Törpesün könyv

Webáruházunk

Webáruházunk

 

Először is jól gondold meg a törpesün vásárlást, hiszen akár 4-6 évre szóló, felelősségteljes döntésről van szó! Ne vegyél sünit divatból, pillanatnyi fellángolásból, vagy mert a gyereknek úgy tetszett a díszállatboltban! Gondold át, hogy a süni a megfelelő kedvenc-e a számodra! Ehhez segítséget találsz a blogban, itt felsorolom, milyen érvek szólnak a törpesün tartás mellett és ellen. 

Honnan vegyünk törpesünt?

Leginkább megbízható tenyésztőtől. Törpesünit be lehet szerezni törpesün tenyészetből, korábbi sünazditól, vagy kisállatkereskedésekben is.

A kisállatkereskedést nagyon nem ajánlom! Az üzletek eladóinak sokszor igen hiányos a tudásuk a törpesün tartást és az állat tulajdonságait illetően, nagy eséllyel nem fogjuk megtudni az állat életkorát, származását és előéletét sem. A kereskedésben vásárolt sünik sokszor vadak, stresszesek, puffogósak, nincsenek emberhez, kézhez szokva. Rengeteg segítségkérést kapok olyan törpesünikkel kapcsolatban, akik kisállatboltból származnak és a gazdi nem boldogul velük, vagy nincs bennük öröme.

Ha tenyésztőhöz fordulunk, megnézhetjük jövendő kedvencünk tartási körülményeit, szüleit, pontosan fogjuk tudni származását és születési idejét. Minden tenyésztő származási lappal látja el a tőle kikerülő kölyköket. A tenyésztő megbízható tanácsokat tud adni a tartást, gondozást illetően is. Ha a tenyésztő tagja pl. a Süntenyésztők és Sünbarátok Egyesületének, biztosak lehetünk benne, hogy a tenyésztés ellenőrzött körülmények között, beltenyészettől, túlszaporítástól mentesen zajlik.

Nagyon fontos az is, hogy a legtöbb tenyésztő odafigyel arra, hogy a törpesün kölyköket már kicsi koruktól emberhez, kézhez szoktassa, s így a barátságos sünik sok örömet szerezzenek majd leendő gazdijuknak. Erre kisállatboltban vagy szaporítóknál ne számítsunk.

A törpesün egy különleges, egzotikus kisállat, sem vásárolni, sem artani nem olcsó. Választáskor ne az olcsóságra törekedjünk, mert ez bizony sokszor visszaüt. Ha olcsón szeretnénk kisállatot, válasszunk inkább valamilyen rágcsálót. 

Azt se feledjük el, hogy a szükséges felszerelés: nagyméretű ketrec, berendezés, nagyméretű futókerék, fűtés, stb. és az esetleges állatorvosi ellátás jóval többe is kerülhet, mint maga a süni.

Ha sünit szeretnél választani tenyészetünkből, kattints ide: Eladó törpesün

Nőstényt vagy hímet válasszunk?

Ha csak egy sünit szeretnénk tartani, teljesen mindegy, hogy hímet vagy nőstényt választunk, viselkedésben, szelídségben, vérmérsékletben nincs különbség közöttük.

Mivel a sünök a természetben magányos állatok, és csak a párzási időszakban keresik egymás társaságát, egyedül tartva is nagyon jól elvannak. Ha azonban több törpesünt szeretnénk egy ketrecben tartani, válasszunk inkább két nőstényt. Hímek együtt tartása nem ajánlott, mert csúnya verekedések lehetnek közöttük. Előfordulhat, hogy jól megvannak együtt, de az is lehet, hogy nem. Kár kockáztatni.

Hímet és nőstényt csak akkor tegyünk egy ketrecbe, ha utódokat szeretnénk, és akkor se tartsuk őket folyamatosan együtt.

Fiú-lány párost nem szabad állandóan egy ketrecben tartani, mert:

- a túl fiatal kori vemhesülés a nőstény törpesün életébe kerülhet

- a hím az örökös próbálkozással nagyon lestrapálja a nőstényt

- a hím törpesün felfalhatja az újszülött sünbabákat

Hogyan különböztethetjük meg őket?   
Hím és nőstény törpesün
A bal oldali törpesün a fiú. Amiről azt gondolod, hogy a köldöke, hát az nem az :)) !