Sünis pólók

sünis pólók áruháza

Törpesün könyv

Webáruházunk

Webáruházunk

 

A sünik aranyosak. Nagyon. Apró gombszemeikkel, mozgó orrocskájukkal, mókás viselkedésükkel sokakat elvarázsolnak, könnyű beléjük szeretni. Mégsem  mindenkinek való háziállat a süni.

Egy kisállat megvásárlása, befogadása évekre szóló, felelős döntés. Mielőtt törpesün – vagy bármilyen állat – megvásárlásáról döntünk, át kell gondolni, illik-e az adott kisállat a személyiségünkhöz, az életmódunkhoz, az elvárásainkhoz. Sokkal jobb felkészülni, mint később esetleg csalódni. Ebben szeretnék ezzel az írással segítséget nyújtani. (Katt a További információra!)

Mostanában egyre többen választják házikedvencként az afrikai fehérhasú törpesünt, bár sokan még mindig meglepődnek, amikor például kisállat kiállításokon bemutatjuk a süniket, hogy "Nahát, otthon tartható süni?" "Tényleg nem szúr!"

Tartása mellett szóló érvek

 

1.  Különleges házikedvenc

A törpesüni nem egy hétköznapi háziállat.

Egy még nem túl elterjedt – bár egyre

népszerűbb – egzotikus, különleges,

mókás, tüneményes kisállat, a legtöbb

embert elbűvöli, akinek alkalma van

személyesen megismerni egy ilyen sünit.

2. Nem unatkozik napközben

Elfoglalt emberek számára is megfelelő házikedvenc, mivel a nap nagy részét átalussza, nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, ha nem lehetünk vele, amíg dolgozunk vagy iskolában vagyunk. Amikor ébren van, akkor is remekül elvan magában, nem kell sétáltatni, nem igényli, hogy szórakoztassuk, persze foglalkozni természetesen kell vele, ha nem akarjuk, hogy elidegenedjen tőlünk és puffogós gombóccá váljon.

3. Nem rágcsáló

És ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni! Tehát semmit nem fog megrágni, sem a ketrecet, sem a felszerelését, sem a szőnyeget, sem a kábeleket a szobában.

4. Nincs szaga

Magának az állatnak semmi szaga nincsen, és a tartása sem jár olyan szagokkal, mint némely rágcsáló esetében. A vizelete sem átható ammóniaszagú, a ketrecet

sem marja ki.. A törpesünik többsége nagyrészt egy helyre (általában alomtálcába) végzi a dolgát, így napi néhány perc ráfordítással teljesen szagmentesen tartható.

 

5. Nem hangos

Nem ugat, nem visít, ha enni kér, nem nyávog, nem csipog, egyszóval nem hangos hangokkal kommunikál, és ez bizony nem hátrány. Nem zavarja a családot vagy a szomszédokat.

6. Könnyű tartani

Nem kell oltatni, sétáltatni, ivartalaníttatni, idomítani, szórakoztatni. Megelégszik azzal, ha megfelelő tartási körülményeket biztosítunk neki, tágas, ingergazdag környezetet, játékokkal, futókerékkel, naponta ellenőrizzük, szeretgetjük, és megfelelően tápláljuk.

 

7. Keveset eszik

Persze, minden viszonylagos, de száraz

 macskaeledelből pl. napi 1-2 evőkanál egy

 törpesüni adagja (10-15 gramm), így egy

 kilogramm táp akár 2-2,5 hónapig is

 elég. Tehát egy kutyához, macskához,

 vadászgörényhez képest, határozottan

 "keveset fogyaszt."

 

 

8. Könnyű az ápolása

A törpesünit nem szükséges fésülni, nyírni, kozmetikushoz hordani, rendszeresen fürdetni.

 

 

És mi szól ellene? Hiszen nem való mindenkinek a törpesün...

 

Tartása ellen szóló érvek

 

1. Éjszakai állat, nappal jórészt alszik

A süni sötétedéskor ébredezik, nyáron később, télen általában korábban, hiszen korábban sötétedik. Nem ajánlom annak, aki nappal otthon van, és szívesen tanulmányozná az állatkát ráérő idejében, mert ő bizony ilyenkor a kuckójában elbújva alszik. Fel lehet természetesen ébreszteni, ki lehet őt venni ekkor is, de erre némelyikük lehet, hogy puffogással fog reagálni, esetleg alszik tovább a kezünkben vagy a szoba sarkában. Nappali életmódra átszoktatni nem lehet.

 

2. Állandó hőmérsékletet igényel

A törpesün tartásához a 24 - 29 Celsius-fokos állandó hőmérséklet az optimális. Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi az abszolút minimum, tapasztalatom

szerint legalább 23 C fok szükséges

folyamatosan a süni lakóhelyén ahhoz, hogy ne fázzon, aktív legyen és ne hibernálódjon.

Ezt sokszor csak helyi fűtéssel tudjuk biztosítani. Sokan megpróbálják a fűtést megúszni, de sajnos ennek gyakran következménye, hogy a süni megpróbál hibernálódni, ami igen veszélyes rá nézve, hiszen nem ő alszik téli álmot. A túl meleg szintén veszélyes lehet, mert a süni hőgutát kaphat.

 

3. Éjjel zajos lehet

A törpesünit nem ajánlott hálószobában elhelyezni, mivel éjjel aktív állat, így zajos lehet éjjelente, ahogy kapar, kerekezik, ropogtatja az eleséget, zörgeti az itatót, mászik a rácson, vagy épp átrendezi a ketrecét. Rossz alvóknak szintén nem ajánlott.

 

4. Rovarokat eszik

Bár mindenevő, a rovarok fontos részei az étrendjének.

Akkor lesz boldog és egészséges, ha az étlapján

 rovarok is rendszeresen szerepelnek. Ez lehet: lisztkukac, tücsök, szöcske, gyászbogár-lárva, viaszmoly-lárva, rózsabogár-lárva, sáska, csokicsótány, stb. A legnépszerűbb a lisztkukac. Ezt be kell szerezni, megfelelően tárolni (nyáron hűtőben), esetleg etetni.

Akinek ez nem fér bele, akár anyagilag, akár, mert undorodik tőle, inkább más állatot válasszon.

 

5. Tüskés

Bár a legtöbb törpesüni - ha biztonságban érzi magát és nem fél -, tüskéit teljesen a hátára simítja, és így nem szúr, azért azt tudomásul kell venni, hogy mégiscsak egy tüskés állatról van szó. Nincs olyan puha bundája, mint pl. egy csincsillának vagy macskának (bár a hasát borító fehér szőr finom puha), kevésbé lehet nyúzni, dögönyözni.

 

Van, amelyik süni remekül elvan kézben, de van, amelyik jobban szereti, ha békén hagyják, és ezt felmeresztett tüskéivel hozza a tudomásunkra. Mielőtt süni vásárlása mellett döntünk, érdemes felkeresni egy kisállat kiállítást, börzét vagy tenyésztőt, és közelebbről is megismerni, kézbe venni, megtapintani egy ilyen kisállatot.

 

6.  Nem kötődik az emberhez

Természetesen süni és süni között is van különbség: van, amelyik félénk, van, amelyik bújós, van, amelyik örökmozgó, és van, amelyik puffogós. De általánosságban elmondható, hogy mi sokkal jobban igényeljük a törpesüni társaságát, mint ő a miénket.

Nem fog elénk szaladni, nem hallgat a nevére, nem lehet betanítani, és egy részük kézben sincs el túl sok ideig. Persze, mindez sok más házi kedvencre is igaz, pl. a hüllőkre, halakra, mégis sokan tartják őket.

 

7. Nem való kisgyerekeknek!

Ez nagyon fontos! A fenti lista alapján sejthető, hogy a kisebb gyerekek hamar elveszíthetik érdeklődésüket a süni iránt, megunhatják, amint elszáll az újdonság izgalma.

Amikor ők ébren vannak, a süni jórészt alszik, a tüskék megszúrhatják a kezüket, és nyúzni, dögönyözni sem lehet őket. Még nem iskoláskorú gyerek számára inkább válasszunk más kedvencet.

 

8. Nem olcsó

Persze attól függ, mihez viszonyítjuk, hiszen vannak sokkal drágább házi kedvencek is, de azt lehet mondani, hogy sünit sem vásárolni, sem tartani nem olcsó.

A sünök ára tág határok között mozog, sok tényezőtől függ, de általában 15-40 ezer Forint között van. Az albinók és az idősebb sünik általában olcsóbbak, a kölykök többe kerülnek, és minél ritkább, keresettebb, nehezebben kitenyészthető egy szín, annál drágább.

 

Az ár attól is függ, honnan vesszük a sünit, de természetesen az „olcsó húsnak híg a leve” elv itt is érvényesül, hiszen a szaporítók alacsony árába a szuperprémium tápok, vitaminok, féreghajtók, megfelelő tartási körülmények, állatorvos nem férnek bele. Ehhez jön még a felszerelés, amiből a legalapvetőbb dolgok (ketrec, ház, etető, itató) szintén legalább 15 ezer Ft, de ennél többre lesz szükség.

 

Mi minden kell a süni tartásához?

 

Nagy ketrec / terrárium (optimális méret  100x50 cm)

Házikó/búvóhely, bújózsák

Etetőtálak: 1 nagy, 1 kicsi,

Önitató (min. 250 ml)

Alom (faforgács, csomósodó macskaalom esetleg pellet)

Alomtálca, alomlapát

Futókerék (min. 28 cm átmérőjű, nem keresztrudas)

Játékok (labda, bújócső, kis plüss, stb.)

Fűtés: hősugárzó /infralámpa/ fűtőszőnyeg, hőmérő, időkapcsoló

Szuperprémium macska/kutya száraztáp (pl. Royal Canine, Acana, Applaws, Hill’s, Happy Cat, Orijen, Josera Minette, Iams, Eucanuba, Belcando, Nutragold )

Kiegészítő eleség (pl. lisztkukac, fehér hal, prémium alutasakos eledel, bébiétel)

Egyéb, ami kellhet: mérleg, karomvágó, rovarcsipesz, vitamin, cicasampon

 

 

A listából szinte minden megvásárolható kényelmesen egy helyen webáruházunkban, a Kisállatbolt webáruházban: www.kisallatbolt.eu

 

 A süni tartási költsége megint csak viszonylagos: egy rágcsálónál biztos, hogy többe kerül, de egy vadászgörényhez, egyes hüllőkhöz vagy macskához képest jóval kevesebb. Azt javaslom, aki anyagilag nem engedheti meg, hogy jó helyről vásároljon sünit, megvegye a nagy ketrecet, a nagy futókereket, a szuperprémium tápot és rendszeresen az élőeleséget, inkább válasszon más kisállatot.

 

 

 

Bízom benne, hogy a fentiek hasznosak voltak, és sikerült hozzájárulnom ahhoz, hogy a lehetőségeiket, életmódjukat, igényeiket átgondolva el tudják dönteni, hogy a süni-e az önök számára az ideális kisállat.

 

A fenti tájékoztató az alábbi könyvem megfelelő fejezete alapján készült:

 

Richterné Csornai Gabriella: Az afrikai fehérhasú törpesün – Minden, amit a törpesünök tartásáról tudni kell – szintén megvásárolható webáruházunkban