Címlap >> Content

Sünis pólók

sünis pólók áruháza

Törpesün könyv

Webáruházunk

Webáruházunk

 

Ha új gazdiként hazaviszel egy törpesünit, sokszor kiábrándító lehet, hogy a süni összegömbölyödik, puffog, nem engedi magát kézbe venni. Meg kell érteni, hogy a sünöknél ez teljesen normális viselkedés, ami a természetben a túlélést jelentheti számukra. Rendszeres foglalkozással, türelemmel azonban sokat tehetsz, hogy kötődés alakuljon ki közted és kedvenced között.

 

A sünök alapvetően félénk, bizalmatlan állatok, rosszul látnak, tehát érthető, hogy ismeretlen, idegen helyzetben azonnal védekező helyzetet vesznek fel. Tehát, ha a törpesünid összegömbölyödik, a tüskéit felmereszti, puffog, esetleg kattog és ugrál, az nem azt jelenti, hogy agresszív, csak azt, hogy fél, hiszen nem ismer téged.

Ne tévesszenek meg az interneten keringő videók, amelyekben törpesünik hanyatt fekve boldogan élvezik, hogy a hasukat masszírozzák, mert a sünök egyáltalán nem ilyenek! (legfeljebb 100,000-ből 1) Az ilyen videók sajnos hamis képet alakítanak ki és téves elvárásokat ébresztenek a (leendő) gazdikban.

Minden süni más egyéniség, de rendszeres foglalkozással, kitartással és türelemmel sokat tehetsz azért, hogy kötődés alakuljon ki közted és kis kedvenced között. Meg kell dolgozni a süni bizalmáért, de megéri!

 

Amikor egy új sünit hazaviszel, ne akard rögtön megfogni, simogatni! Először is adj neki időt, hogy kicsit megnyugodjon, megismerje az új helyét, az új szagokat, hangokat. Ha pici sünbabát vettél, akkor sokkhatásként érheti, hogy elválasztották a mamájától, a testvéreitől, ismeretlen, idegen helyre került. Tudom, hogy nagyon nehéz megállni, de az első 1-2 napban ne nagyon piszkáld!

 

Az első pár nap letelte után vedd ki MINDEN NAP a sünit, akár többször is. Inkább estefelé tedd, amikor már magától is felébredne, lehetőleg ne napközben, hiszen, ha téged felébreszt valaki hajnali 3-kor, te is valószínűleg zokon vennéd. Hasonlóképp a süni is várhatóan puffogni fog, ha legmélyebb álmából ébreszted. Ne használj kesztyűt, mert akkor nem érzi a szagodat, nem fog téged megismerni, megszokni.

Soha ne felülről/hátulról nyúlj hozzá, mert akkor szinte biztos, hogy megijed, és összegömbölyödik, puffogásba kezd. Neki ez olyan, mint mikor a természetben egy ragadozó felülről megtámadja, ő így védekezik. Mindig szemből közelíts, két oldalról nyúlj alá és úgy emeld fel.

Figyelj arra is, hogy ne legyen fényár és zaj a szobában, mikor kiveszed a sünidet, mert sokuk már ettől megijed. Elég egy kislámpa vagy a TV fénye, sokkal komfortosabban fogja érezni magát.

 

A legfontosabb: FOKOZATOSSÁG - RENDSZERESSÉG – TÜRELEM

Hogyan alakíts ki kötődést a süniddel?

Hogyan szoktasd magadhoz? Hogyan érd el, hogy ne féljen tőled?

  1. Szagok, illatok által

A sünik rosszul látnak, viszont nagyon jó a szaglásuk. Fontos, hogy a süni megismerje a szagodat. Erre jó módszer, ha érkezésekor beteszel a terráriumába/ketrecébe egy ruhadarabot, amit már viseltél, ő pedig alábújik és a te szagodat pozitív, biztonságos érzéssel kapcsolja össze. Vagy tedd lassan a kezed az orra elé, mikor bent van a helyén, hogy megszaglászhasson téged.

 

2. Hangok által

A sünik a hallásukkal is jól tájékozódnak, így fontos, hogy a hangodat is megismerje. Mindig beszélj a sünidhez szelíd, nyugodt hangon, ha foglalkozol vele!

 

3. Kuckózás, összebújás által

Tedd a sünit az öledbe, amikor TV-t nézel, laptopozol. Akár a bújózsákjával, plédecskéjével együtt. Hagyd, hogy érezzen téged, a testmelegedet, az illatodat, a hangodat. NE próbáld SIMOGATNI, amíg össze van gömbölyödve, mert nincs semmi értelme! Idővel kigömbölyödik (ez lehet 10 másodperc vagy fél óra is), hagyd, hogy szaglásszon, mászkáljon rajtad, bebújjon a könyökhajlatodba, zsebedbe, nyakadba. Vagy hagyd, hogy rajtad aludjon, ez is nagyon jó módszer a kötődés kialakítására.

 

4. Nasik, finomságok által

 

Adj a sünidnek a kezedből, tenyeredből nasit – nyerd meg a hasán keresztül! Pl. lisztkukac, gyászbogárlárva, tücsök (csipesszel is lehet), fehér hal, Dreamies, csirkehús kocka. Itt megint csak az a cél, hogy rájöjjön, benned érdemes megbíznia, mert jó fej vagy, ha ilyen finomakat adsz neki! Ha nem veszi el a kezedből vagy a tenyeredből, csak tedd le az orra elé! Arra vigyázz, hogy a kajaszagú ujjadat ne dugd a szájához, mert megnyalogatja és meg is fogja kóstolni!

 

 

 

5. Játék által

Tedd a sünit a padlóra, ágyra, kanapéra és kucorodj mellé. A begombócolódott sünit ne próbáld simogatni! Hagyd, hogy a saját tempójában felfedezzen téged. Rád másszon, megszaglásszon, bebújjon a nadrágszáradba, cipődbe! Adj neki kis labdát, pici plüssállatot, hogy az orrával lökdöshesse. Vagy próbálj vele huzakodósat játszani, mint a kutyával (például egy zoknit cibálva, szeretik!)

CSAK, HA MÁR LÁTOD, HOGY BÍZIK BENNED, NEM GÖMBÖLYÖDIK ÖSSZE, A TÜSKÉIT TELJESEN A HÁTÁRA LAPÍTJA, AKKOR PRÓBÁLD SIMOGATNI!

 

DE…

Azt is tudomásul kell venni, hogy minden süni más egyéniség, van, amelyik szeret kézben lenni (vagy elviseli) van, amelyik nem. Van, amelyik egyáltalán nem szereti, ha a tüskéit simogatják. Ilyenkor próbáld inkább az álla alatt, vagy ha szívesen van hanyatt (a többség nem), akkor simogasd a hasát.

 

Összefoglalva a lényeg:

Rendszeresség (minden nap foglalkozz a süniddel (5 perc- 1 óra)

Türelem (lehet, hogy pár nap, lehet, hogy fél év kell)

Kitartás (ha feladod, és nem foglalkozol vele, egyikőtöknek sem lesz örömteli az együttélés.

Ha nem szeretné, ne akard mindenáron simogatni, ahogy fent is láthatod, sok egyéb módja is van annak, hogy a süniddel lehess!

 

Remélem, ezzel az írással hozzá tudtam járulni, hogy örömödet leld a sünidben!